Awal 1980-an menyaksikan kebangkitan semula yang ketara di Kuching melalui Pergerakan Pembaharuan Karismatik. Ramai orang Kristian pergi ke gereja dan mendapati makna baru dalam iman mereka. Menjelang awal abad dan alaf baru, generasi yang beriman telah matang. Pelayanan Muda Mudi melihat rakan-rakan berkahwin. Kalangan golongan muda Sekolah Minggu kini di kolej manakala ada yang telah menamatkan pengajian dan bekerja. Pada masa ini beberapa gereja berkembang dan matang manakala yang lain mengalami penurunan. 

Pada bulan September 2001, Crossway, baru Christian Bookstore dibuka di Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuching. Bulan-bulan berikutnya menyaksikan banyak kenalan gereja sebelum ini  bertemu sekali lagi dan mula mengadakan persekutuan di kafe kedai buku serta berbual tentang subjek ‘Kasih Kurnia’. Banyak kaset tentang khutbah dan ajaran Alkitab oleh Ps. Joseph Prince dari Gereja New Creation, Singapura telah diedarkan dan telah mendatangkan pemahaman yang menyegarkan tentang Perjanjian Baru. Ini dengan cepat menjadi terkenal dan dikenali sebagai ‘Mesej Kasih Kurnia’. Ramai yang tidak lagi menghadiri gereja atau telah meninggalkan ministri kembali kepada persekutuan biasa. Mereka kagum sekali lagi dengan kasih Allah. Maksud kerja yang lengkap Yesus di salib dan rahmat-Nya kepada setiap orang percaya amat mendalam,  mengubah pemikiran dan kepercayaan sistem yang sebelumnya yang cuba untuk berkenan di hadapan Allah dengan usaha diri sendiri.

Tidak lama Alex Choo Thomas dan Jacques datang pada kesimpulan bahawa sebuah gereja baru tidak lama lagi mengandungi wain baru ini. Rakan-rakan mereka John Koe daripada Frontierworks dan Anthony Lau, yang menghadiri Gereja New Creation, turut berkongsi tentang ini. Lau telah bertemu Koe dengan aturan Ilahi melalui seorang pemandu teksi dan mengetahui tentang misi penginjilan Koe di China. Apabila mereka datang untuk  bertemu di Kuching kerana ingin menilai keadaan dan untuk menguji sama ada sebuah gereja baru adalah perkara yang betul, terdapat perjanjian yang luar biasa sepanjang masa tersebut.

Akhirnya Jacques mendapat kebenaran dari SIB Olive Garden untuk memulakan Poin Penginjilan di Upper Room, yang merupakan dewan serbaguna di atas Crossway Bookstore. Pada masa itu, Choo rasa terdorong secara  rohani. Beliau sebelum itu mengetuai Pelayanan Muda Mudi selama 14 tahun tetapi akhirnya kehilangan sukacita. Poin Penginjilan telah dilancarkan pada 30 Jun 2002 selepas Konsert Injil dipanggil ‘Hunger D’experience’ di mana Koe mengajar dan ramai menerima Yesus sebagai Tuhan dan Juruselamat. Sebelum ini, Koe telah berberkongsi di mesyuarat ‘Full Gospel Businessmen’s Fellowship ‘ dan ini membuka jalan pengajaran yang sistematik akan Kasih Kurnia Allah. Pastor Joshua Lee dan Henry Yeo Gereja New Creation juga datang ke Kuching dan membantu menyediakan pemimpin – pemimpin dan jemaat yang berpotensi

Poin Penginjilan berterusan dan telah dipertanggungjawabkan kepada SIB Grace pada 7 Disember 2003 dengan Thomas Jacques dipindahkan sebagai Elder dari SIB Olive Garden kepada SIB Grace . Alex Choo telah diserapkan sebagai Elder pada 18 Januari 2004 di SIB Grace .

Pelayanan Ahad di Upper Room (2004)

Kesegaran rohani  dirasakan apabila mempelajari  tentang ‘ pemberian tidak bersyarat’ yang dicurahkan di salib oleh Yesus Kristus menunjukkan peningkatan di dalam SIB Grace . Ia membawa orang dari pelbagai latar belakang untuk dapat menyembah di bawah satu bumbung.  Kesaksian umum menjadi mudah apabila ianya tentang  Allah dan adanya kemampuan untuk bertindak balas kepada-Nya hanya dengan melalui iman yang mudah. 

Elder Alex Choo meletak jawatan keahliannya di dalam SIB Grace pada bulan Oktober 2013 untuk memulakan pelayanan lain.

 
Pelayanan Ahad  di Crown Tower (2017)

 

Join Our Mailing List